Ninjutsu hiketsu bun

"Suština svih ratničkih vještina i vojnih strategija je samozaštita i spriječavanje opasnosti. Ninjutsu sažima opširne pojmove samozaštite kroz svoj ratnički trening pri čemu se Ninja umjetnost ne bavi samo zaštitom tijela već i duha. Put Ninje je put preživljavanja, istrajanja i nadjačavanja svega onoga što nekog može uništiti. Više od običnog zadavanja udaraca i sječenja te dubljeg značenja od običnog nadmudrivanja neprijatelja, Ninjutsu je put postizanja onoga što trebamo dok svijet činimo boljim mjestom. Vještina Ninje je umjetnost pobjeđivanja.
U početku proučavanja bilo koje ratničke (borilačke) vještine primarna motivacija je presudna. Bez ispravnog duhovnog stava izlaganje borenim tehnikama može dovesti do sloma umjesto osobnog razvitka. Ova činjenica nije drukčija ni u drugim ljudskim djelatnostima. Medicinska znanost je posvećena unapređivanju zdravlja i olakšavanju patnji, međutim zloupotreba droga i lijekova može dovesti ljude u stanje kada ozdravljenje nije više moguće.
Hranjiva, uravnotežena ishrana čuva osobni život, vitalnost i zdravlje ali prekomjerno jelo, opijanje ili uživanje kemikalija je siguran put da otrujete tijelo.
Vlada je uspostavljena da nadgleda i uspostavi skladan rad svih dijelova društva, ali kad se jave pohlepa, glad za moći i odsustvo mudrosti zemlja je izložena nepotrebnim ratovima, neredu ili civilnom i ekonomskom kaosu.
Religija zasnovana na vjeri, razvijana kroz iskustva, usmjerena ka traženju univerzalne svijesti kako bi bila vodič za ljudski rod, često gubi svoj prvobitni fokus pa postaje medij kojim se obmanjuje, postiže vlast i oporezuje ljude kroz upravljanje njihovim strahovima, neznanjem i uvjerenjima.
Isti slučaj je i sa borilačkim vještinama. Vještina samozaštite koja treba osigurati osjećaj duhovnog mira i sigurnosti borilačkim majstorima, često bude razvijana bez ravnoteže u ličnosti te vodi praktičara u carstvo neprekidnih sukoba i nadmetanja koji će ga jednom uništiti. Ako stručnjak u borilačkim vještinama iskreno teži suštini Ninjutsua, lišen je utjecaja vlastitog ega pa će kontinuirano doći do spoznaje konačnih tajni za postizanje "očiju i uma boga" (SHIN SHIN SHINGAN).
Ratnik koji želi pobijediti mora biti jedno sa shemom sveukupnosti te mora biti vođen intuicijom odstupajući na taj način od sudbine.

U skladu sa predviđanjem neba i samostalnom pravdom prirode, slijedeći čisto i neokaljano srce puno vjere u neizbježno, Ninja će ući u bitku kada je pobjeda neminovna, sakriti se ako je to potrebno ili se pomiriti kad se treba zaštititi od neprijateljstva. Ogroman svemir, divan u svojoj bezličnoj sveukupnosti sadržava sve ono što mi nazivamo dobrim i lošim, odgovore na sve paradokse koje vidimo oko sebe.
Otvaranjem svojih očiju i svoje svijesti Ninja može slijediti godišnja doba i razloge neba, mijenjati samo kada je promjena neophodna, biti uvijek prilagodljiv tako da na kraju nema stvari koje bi bile iznenađenje za Ninju."