Razumjeti Ninpo

Pravi majstor borilačkih vještina ne može se zadovoljiti samo učenjem puta (Do). Njegov/njezin put je razumijevanje vječne istine, življenje po prirodnim pravilima i zakonima kako bi u potpunosti razvio/la borilačke tehnike. Očuvanjem ovakvog prosvećenog duha, praktičar ratničkih vještina može pomoći u uzgradnji boljeg društva.

Ova ratnička vještina se ne naziva "Nindo" niti "Ninjutsu", nego koristimo termin "Ninpo", zbog visoke duhovne razine. Zamislite planinu koja doseže od površine oceana pa visoko u nebo. Osoba koja gleda prema vrhu planine može vidjeti stazu (put) kako se popeti na planinu, neka druga osoba će možda vidjeti više načina kako se popeti na vrh.
Praktičar Ninpoa ne fokusira vrh planine nego u oblake iznad nje.
Kiša koja pada iz oblaka stvara potoke, koji stavaraju rijeke, koje se pak ulijevaju u ocean. Iz oceana nastaje novi oblak koji se lagano uspinje iznad planine. Ovo je prirodni put (zakon) kako voda cirkulira, uvijek iznova, osvježavajuća donoseći novi život.

Genbukan Ninpo Bugei služi za iluminaciju, osvješćivanje i zaštitu tijela, duha i duše. Ninpo kombinira tri elementa: ratničke tradicije, religiju i kulturu. Istinska misija Ninje je donijeti svjetlo ovom svijetu nerijetko ispunjenom tamom, kroz svoju upornost i žrtvu za očuvanje mira i humanizma. Istinski Ninpo ratnik ima milosrdno srce, služi društu i zajednici te koristi Ninpo za očuvanje mira. Pravi ratnik mora isto tako nastojati očuvati ratničke tradicije razvijajući i šireći ih kako bi opstale za slijedeće generacije.

~ Velemajstor Tanemura Tsunehisa minamoto no Shoto