Rei Ho - ispravan način međusobnog poštivanja za praktičare borilačkih vještina

Na početku svakog treninga učenici recitiraju Ninniku seishin poemu kako bi njihovo srce postalo jedno sa nebom (bogom).

Prilikom vježbanja sa partnerom, bez obzira koji je partner rang uvijek se naklonimo i kažemo "Onegaishimasu" (Molim,asistiraj mi).

Na kraju treniranja sa partnerom naklonimo se i izrazimo zahvalnost izgovarajući "Arigato Gozaimashita" (Hvala lijepo).

Vježbajući sa ispravnim manirima možemo vježbati čvrsto i slobodno, bez rizika od ozljeđivanja.

Mnogi ljudi misle da su borilačke vještine set motoričkih sposobnosti koje nastaju redovitim vježbanjem i da je ovo najvažnije razviti.
U svakom slučaju u Genbukan sustavu kao i u Kokusai Ju-Jutsu Renmei duhovni trening je jednako važan kao i borilačke tehnika.Duhovni trening se postiže kroz usmenu poduku, transmisiju koju dobivamo od velemajstora, kroz način kako živimo naš život i naše posvećenosti treningu.
Razina duhovnog treninga pojedinca se očituje na treningu kroz razinu budnosti, obzira, posvećenosti pojedinca poštivanju manira, formi, drugih praktičara drugim riječima Dojoa.
Pri tome je izražavanje respekta prema Kami Dana od krucijalne važnosti.

 

Za sve one koji žele početi vježbati, evo osnovnih manira koje trebate savladati u najkraćem roku. Za one koji već treniraju nikad nije suvišno obnoviti znanje.

 

NINPO TAIJUTSU

10. KYU ( JUKKYU )

REI HO ( Načini pozdravljanja )

I) Ritsu Rei ( Uspravni pozdravi )

a) Shizen Rei
Uspravno se držati i biti opušten, sa razmaknutim petama i tjelesnom težinom prirodno raspoređenom. Ruke smjestiti na krilo, i svinuti se kod struka do nagiba od 30 %, držeći leđa uspravno.

b) Tenryaku Uchu Gassho Rei
Od malog prsta do palca, svaki prst slovi na slijedeći način: Chi ( zemlja ), Sui ( voda ), Ka ( vatra ), Fu ( vjetar ), i Ku ( zrak ili nebo ). Spojite ruke kao šake sa ispletenim prstima ispred prsa i naklonite se kao i u Shizen Rei.

c) Futen Goshin Gassho Rei
Spojite ruke u Futen Gosshin Gasho, otvorite ruke sa dlanovima prema gore i spojite Fu i Ku prste zajedno, čineći krug. Zatim spojite jedan krug prstiju sa drugim, usmjerujući prste prema gore. Za naklon učinite kao i za Tenryaku Uchu Gassho.

d) Hanno Bon-itsu Gassho Rei
Da bi spojili ruke za Hanno Bon-itsu Gassho učinite kao i za Futen Goshin Gassho, ali sa Sui i Ku prstima spojenim zajedno. Naklonite se kao i za Tenryaku Uchu Gassho.

II) Za Rei ( Sjedeći pozdravi )

a) Seiza Rei
Duh kao i tijelo vam mora odražavati Kamae, ili stav, cijelo vrijeme, čak i kada osoba sjedi.

1.~2. Stojite uspravno i zakoračite unatrag sa lijevom nogom, klečući na lijevo koljeno zajedno sa stopalom na prstima čvrsto na zemlju.
3. Zatim kleknite na desno koljeno na isti način, i smjestite težinu tijela iza na pete.
4. Nakon kratke pauze, malo podignite tijelo sa peta i otpustite prste stopala na zemlju, smještajući tijelo ponovno na pete. Prsti obaju stopala moraju biti jedno pokraj drugog, sa rukama koje su smještene na krilu. Ovaj položaj je znan kao 'Sei Za'
5.~6. Da bi se naklonili, smjestite lijevu ruku na pod ispred svog lijevog koljena, slijedeći isto sa desnom rukom, prstima tvoreći trokut.
7. Savijte se u struku i laktovima dok leđa nisu pod 45° i pričekajte
8. Nakon pauze, vratite prvo lijevu ruku stavljajući ju na krilo i zatim vratite i desnu ruku.
9.Ovim se osoba opet vraća u Sei Za sjedenje.
10.~11. Da bi ustali, učinite cijeli postupak obrnutim poretkom.

b) Fudo Za Rei

Drugi naziv za Fudo Za je 'Karafu'. Kinezi su to sjedenje koristili stoljećima( nazivajući ga 'Kara'), tek je kasnije bilo usvojeno od samuraja kad su bili na dvorskim posjedima ili bojnim boljima. Pošto su samuraji nosili hakama-u ( vrlo široke lepršave hlače koje su na prvi pogled izgledale kao haljina ) i kratki mač unutar dvora, ovaj položaj je otežavao vidjeti neprijatelju koje sjedenje se koristi, jer hakama je prikrivala samurajeve noge.
Iz ovog položaja lako je iznenadno ustati koristeći mač kad ste napadnuti. Na bojnim poljima ovo sjedenje je bilo primjereno jer je ustajanje iz drugih načina sjedenja dok nosite oklop ekstremno teško.

1.~2. Prvo stojite uspravno i zakoračite unazad, klečeći sa lijevom nogom imajući prste stopala čvrsto na zemlji.
3. Zatim smjestite lijevu nogu na pod i sjednite na gležanj i petu.
4. Konačno, svinite desno koljeno tako da smjestite stopalo desne noge kod lijevog koljena. Cijelo vrijeme vam ruke ostaju na krilu bilo sa spojenim prstima ili formirajući šake ( Boshi Ken ).
5.~6. Za naklon, stavite lijevu šaku prvu na pod ispred lijevog koljena a zatim desnu šaku.
7. Svijte se u struku i laktovima dok vam leđa nisu pod 45° i pričekajte.
8.~9. Da bi ustali, učinite cijeli postupak obrnutim poretkom.

c) Jinchu Rei

Jinchu Rei se koristi samo za stvarne borbe bilo na bojnim poljima ili u Dojo-u, tako da se mora cijelo vrijeme gledati u protivnikove oči.
Iz stojećeg položaja, kleknite lijevim koljenom, držeći stopalo čvrsto na zemlji imajući obje ruke na krilu. Za naklon, smjestite lijevu ruku, čineći njome šaku ( Boshi Ken ), na zemlju i svinite malo lijevu ruku kao i struk. Zatim ustanite.

III) Shinzen Rei ( Kotodama ) ( Spiritualni pozdrav )

Na početku svakog treninga svi studenti moraju sjediti u Seiza-i i meditirati. U jednom trenutku tokom meditacije učitelj počne recitirati Ninja Seishin pjesmu, dozvoljavajući svima da je ponove. Nakon recitacije, učitelj se okreće prema 'Kamidana' ( Oltar u Dojo-u ) spajajući ruke zajedno za 'Kotodama' ( spiritualnu molitvu ), čekajući da učenici učine isto. Učitelj zatim počinje izgovarati „Chihayafuru Kami no Oshiewa Tokoshieni Tadashiki
Kokoro Mio Mamomuran. Shikin Haramitsu Daikomyo”, nakon čega učenici ponavljaju zadnji stih, popraćeno sa dva pljeska, naklonom, zatim jednim pljeskom I ponovnim naklonom.

IV) Shi Rei

Nakon Shizen Rei, najstariji učenik zapovijeda “Shisei-O Tadashite, Sensei-ni Re!” ( Predstavite se učitelju, Naklon!) Isto će se učiniti na kraju treninga, sa iznimkom da učenici izgovaraju “Arigato Gozaimashita!” ( Hvala vam najljepša!), umjesto “Onegai Shimasu”. Na kraju najstariji učenik izgovara “Sougo Ni Rei” (Naklon razredu) te se učenici međusobno naklone i izgovaraju “Arigato Gozaimashita!”

V) Dojo Rei

Kao oblik pristojnosti prema drugim studentima i učitelju u Dojo-u, kada ulazite ili napuštate Dojo, napravite Shizen Rei i recite jednu od slijedećih stvari:
Ulazeći:
1.Ohayo Gozaimasu ( Dobro jutro )
2. Konnichiwa ( Dobar dan )
3. Konbanwa ( Dobra večer )
Odlazeći:
1. Shitsurei Shimasu ( Ispričavam se )
2. Sayonara ( Doviđenja )
3. Oyasumi Nasai ( Laku noć ), ili što god je više prigodnije.